Visningar

Om du vill, och inte bor alldeles för långt bort, kommer jag gärna hem till dig och visar mina glassmycken för dig och dina vänner. Då har ni chansen att få se dem på riktigt och prova i lugn och ro. Som tack för att du bjuder in mig och dina vänner får du en present värd 250 kronor. Hör av dig så bokar vi in en tid!

Fusing

Om glasfusing

Fuse betyder sammansmälta och det är precis vad vi gör.  Man lägger olika glasbitar i mönster och lager och sedan smälter man samman dessa.
Egyptiska fynd visar att man redan för 4000 år sedan kunde smälta samman glas till bilder och mönster. Egyptierna och romarna var de som var mest skickliga och glashantverkarna stod högt i rang och själva tekniken hölls hemlig.
Men från år 500 och fram till tidigt 1900-tal finns bara några få föremål bevarade i glasfusing. Tekniken glömdes bort mer och mer men återupptäcktes i USA på 1940-talet. Nu har tekniken fått ett nytt genombrott och det finns många glaskonstnärer som arbetar med denna teknik.

Vi använder oss av fyra huvudtyper av glas vid glasfusing: Transparent glas, genomskinligt och finns i många färger samt ofärgat , opakt glas , färgstarkt och ogenomskinligt , iridiserat glas  som har ett ytskikt av tenn som gör att ytan ser regnbågsskimrande ut och slutligen dichroiskt glas som har ett skikt av gnistrande metalloxider , tex.titan, silikon och magnesium, ändrar färg när man tittar på det från olika vinklar. Detta gör att varje glassmycke är unikt och kan skimra i rengbågens alla färger!